Gå til indhold
Unik energidistribution gør Færøerne grøn

Pressemeddelelse -

Unik energidistribution gør Færøerne grøn

Den grønne atlanterhavsø får nu sit helt eget micro grid, der sikrer effektiv udnyttelse af ø-rigets vedvarende energi. Det innovative software-system giver færre black-outs og bedre styring af den grønne energi i det færøske el-net. Projektet er unikt og et resultat af et tæt samarbejde mellem det lokale energiselskab, DONG Energy og Schneider Electric, der i 2013 indgik et strategisk samarbejde for at sikre grøn omstilling på afsidesliggende øer.

Færøerne har lagt sig i front i den grønne omstilling med optimal udnyttelse af øens naturressourcer.Det skyldes en unik software-løsning, der skaber stabilitet og balance i distributionsnettet samtidig med, at andelen af vedvarende energi stiger. Forventningen er, at 80 % af Færøernes energi skal komme fra vedvarende energikilder inden 2020. Løsningen er det første installerede micro grid, der hele tiden balancerer nettet efter avancerede beregninger. Schneider Electric leverer det overordnede system, som inkluderer Power Hub fra DONG Energy, til det lokale el-selskab SEV.

- Det er et historisk projekt, som nu gør det muligt for os at optimere vores drift og få mest muligt ud af vores store naturressourcer til glæde for de færøske borgere og erhvervslivet. Vi vil se en øget forsyningssikkerhed uden black outs samtidig med, vi øger andelen af effektiv og grøn energi markant, siger Hákun Djurhuus, direktør i SEV.

Det intelligente micro grid er det første af sin slags, hvor det intelligente software-system konstant forudser energiproduktionen og håndterer peak-perioder ved at skabe balance i nettet ved automatisk at frakoble store, energislugende industri-virksomheder i korte perioder, når belastning i nettet er for stor. Det er også en god forretning, og ø-samfundet vil spare store mængder diesel ved at sikre en bedre balance i nettet med en større andel af grøn energi. Tilbagebetalingstiden ligger på kun ca. 3 år, når systemet er fuldt integreret og konfigureret ved udgangen af 2015.

Avancerede vejrmeldinger
Det er smart grid-specialisten Schneider Electric, der er hovedentreprenøren bag det innovative system, der opsamler data baseret på avancerede vejrmeldinger med konstante live-beregninger og på automatisk styring gennem Power Hub’en fra DONG Energy, som er en IT-løsning, der hele tiden overvåger og styrer balancen i nettet, så de aktuelle behov altid kan opfyldes.

- Løsningen på Færøerne er state of the art, og er et unikt skridt på vejen mod at skabe det intelligente distributionsnet, der sikrer den grønne omstilling globalt set. Systemet er hele tiden på vagt, og hver femte minut beregner det automatisk energiproduktionen for de næste dage, så alle parametre i nettet hele tiden bliver korrigeret, så balancen konstant er på plads. Her spiller samarbejdet med DONG Energy en central rolle, hvor vi kombinerer vores globale ekspertise inden for automation, vejrmeldinger og DMS-systemer med DONG Energy’s innovative Power Hub, siger Claus Steengaard, der er Vice President for smart-grid og offshore-løsninger i Schneider Electric Danmark.

I 2012 installerede DONG Energy og SEV Power Hub på Færøerne, der hurtigt beviste, at det skabte værdi i forhold til at optimere, balancere og forbedre stabiliteten i et isolerede el-system som på Færøerne.

- Ved at integrere Power Hub med Schneider Electrics løsninger til håndtering af el-forsyning og distributionsnet, leverer vi i fællesskab en unik løsning, som tager hånd om den vigtige udfordring, der ligger i at drive et isoleret el-system på en sikker og økonomisk optimeret måde, samtidig med at man anvender vedvarende energi i så høj grad som muligt, siger Ivan Kristian Pedersen, leder af Power Hub Technology hos DONG Energy.

I 2013 indgik DONG Energy og Schneider Electric et globalt partnerskab om at skabe intelligente micro grids til ø-samfund over hele verden, så andelen af vedvarende energi kan øges. Projektet på Færøerne er det første afsluttede projekt i partnerskabet om de såkaldte Island Grid, hvor energi fra osende diesel-generatorer skal udskiftes med effektiv integration af vedvarende energi. Færøernes unikke distributionssystem bliver nu referenceprojekt for både Schneider Electric og DONG Energy.

Emner

Kategorier


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2013 opnåede de over 150.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Kontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale