Gå til indhold
Skræddersyet SCADA-styring giver overblik over nordsjællandsk spildevand

Pressemeddelelse -

Skræddersyet SCADA-styring giver overblik over nordsjællandsk spildevand

Forsyningen Allerød Rudersdal A/S sparer tid, energi og penge med ny pumpestyring, der er koblet sammen i en SCADA-løsning fra Schneider Electric, som samler data på én brugerflade. Det løfter både overblik, drift og rapportering. 

Det er hverken få eller små udfordringer, spildevandssektoren står overfor. Landet over er mindre renseanlæg, som kan være bygget på vidt forskellige teknologiske platforme, lagt sammen efter kommunalreformen. Ejerne stiller krav om stordrift, energioptimering og kontante besparelser på driften, og hertil kommer skærpede krav fra myndigheder til kvalitet, kontrol og dokumentation. Det kender Forsyningen Allerød Rudersdal A/S alt til.

I Vedbæk Havn kan man se et skoleeksempel på, hvordan fremtidens pumpestationer kan bygges op for at imødegå nutidens og fremtidens udfordringer. Løsningen er et skræddersyet SCADA-system og en nøje planlagt pumpestyring med frekvensomformere.

Udtjente pumpestationer og gammelt SCADA-system
Pumpestationen i Vedbæk Havn er en af mange stationer i Forsyningen Allerød Rudersdal A/S’ netværk. Driftsleder Poul Erik Christiansen forklarer:

- Vores selskab er skabt ved, at to kommuner er gået sammen om at danne et forsyningsselskab, som også står for spildevandshåndtering. Derfor har vi nu ansvaret for driften af omkring 200 pumpestationer, der pumper spildevand ind til tre forskellige renseanlæg, og det har givet os en del udfordringer.

En stor del af pumpestationerne i Forsyningen Allerød Rudersdals område var baseret på et gammelt, nu udfaset, SCADA-system. Flere af pumpestationerne er udtjente og står overfor enten en komplet udskiftning eller i det mindste en større opgradering.

- Vi har et ønske om at energioptimere driften, og vi er desuden underlagt øgede krav til dokumentation og rapportering til myndighederne. Derfor var det oplagt at undersøge mulighederne for at binde tingene sammen i en samlet løsning, siger Poul Erik Christiansen.

Den rigtige vej at gå
Forsyningen har gennem en årrække samarbejdet med Logimatic, som blandt sine specialer har udvikling af løsninger til spildevandshåndtering. Logimatic er desuden Schneider Electric Alliance Partner og har derfor dyb indsigt i produkter og løsninger fra Schneider Electric.

For både Forsyningen Allerød Rudersdal A/S og Logimatic stod det hurtigt klart, at en løsning med nye pumpestyringer bundet sammen i SCADA-systemet IGSS fra Schneider Electric var den rigtige vej at gå.

Per Ghodt, afdelingschef for Logimatic Engineering, fortæller:

- IGSS er i høj grad udviklet med netop spildevandshåndtering for øje, så det er det helt oplagte valg. IGSS giver en fælles brugergrænseflade, som giver driftsansvarlige et let og meget overskueligt billede af driften, både i det store billede og helt ned på den enkelte pumpestations niveau.

En anden fordel ved IGSS er, at rapportering klares nemt og hurtigt. IGSS er nemt at tilpasse den enkelte kundes individuelle behov og genererer miljørapporter hurtigt og i overensstemmelse med myndighedernes krav. Hvad angår energioptimering har Forsyningen Allerød Rudersdal A/S sammen med Logimatic valgt at installere Altivar 61-frekvensomformere fra Schneider Electric på de opgraderede pumpestationer. Fordelen her er, at energiforbruget kan reduceres væsentligt, uden at det går ud over ydelsen.

Rustet til fremtidens krav
Med nye pumpestyringer, frekvensomformere og IGSS er Forsyningen Allerød Rudersdal A/S godt rustet til at leve op til sine egne og myndighedernes krav, både nu og i fremtiden.

- Det er en stor fordel for os, at hele vores anlæg er bundet sammen på en fælles platform. IGSS er meget overskueligt og nemt at bruge, både til overvågning og styring, så vi kan gribe hurtigt ind i tilfælde af fejl og uregelmæssigheder, siger Poul Erik Christiansen fra Forsyningen Allerød Rudersdal A/S.

Med IGSS kan han og kollegerne logge på systemet uanset, hvor de opholder sig. Der er nemlig nem adgang fra PC, tablet og smartphone. Det sparer tid og øger effektiviteten, når der er behov for at reagere og rette fejl.

Til Forsyningen Allerød Rudersdal A/S har Logimatic tilpasset IGSS med specielt designede dashboards, som giver et letforståeligt overblik over hver enkelt pumpes aktuelle ydelse sammenholdt med energiforbruget i kilowatt-timer. Dermed kan driftsansvarlige med et enkelt blik se, om der er problemer, og har dermed bedre mulighed for at planlægge service og eventuel udskiftning af udstyr, før en mindre fejl udvikler sig til en stor og dyr fejl.

- Vi sparer tid i det daglige arbejde, vi har bedre overblik over driften og vi leverer ensartede rapporter til myndighederne hurtigt og effektivt. Og ikke mindst har vi en klar forventning om at se nogle pæne besparelser på energiforbruget, takket være frekvensomformerne, siger Poul Erik Christiansen.

Fakta:
Projektet: Sammenlægning af spildevandshåndtering i to kommuner

 • Løbende opgradering eller udskiftning af pumpestationer
 • Energioptimering
 • Efterlevelse af skærpede krav til rapportering til myndigheder

Løsning: Skræddersyet løsning

 • Komplet løsning til styring og overvågning med IGSS SCADA-system
 • Energibesparende pumpestyring med Altivar 61-frekvensomformere, TeSys U-motorstartere,
 • Modicon M340 PAC’er og øvrige tavlekomponenter fra Schneider Electric
 • Løsningen giver samlet overblik i ét fælles SCADA-system
 • Nedsat energiforbrug med frekvensomformere i pumpestyringen
 • Nemt og hurtigt at efterleve myndighedernes krav til detaljeret rapportering
 • Kundetilpasset interface i IGSS
 • Webadgang fra tablet, smartphone, bærbare og hjemmecomputere

Emner

Kategorier


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2012 opnåede de over 140.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Pressekontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale