Gå til indhold
Rødovre Centrum knækker energikurven

Pressemeddelelse -

Rødovre Centrum knækker energikurven

Landets ældste storcenter har fortsat vokseværk, og Rødovre Centrum indvier torsdag den 29. august en ny fløj på 14.000 m2 med biograf, fitnesscenter, 20 butikker samt en række kontorlejemål. Den nye del af centret bliver automatisk integreret i centrets energieffektive drift, der har vist sig at være en stor succes.

Rødovre Centrum slår nu dørene op til en ny fløj, som markerer centrets store succes og popularitet siden åbningen i 1966. Den nye fløj bliver automatisk en del af den systematiske energiindsats, som er en anden succeshistorie i centret. Rødovre Centrum har nemlig knækket energikurven og skåret 24 % af varmeforbruget samt 48 % af strømforbruget til ventilationen. Den store fremgang er sket siden 2006, og energibesparelserne er gennemført på trods af stigende aktiviteter og løbende udvidelser. Ifølge driftsleder Torben Sonne er resultatet opnået ved benhård energistyring af centrets CTS-anlæg via en webbaseret Vista-platform fra Schneider Electric, der er skræddersyet til centrets særlige behov.

- Schneider Electric har lyttet til vores ønsker og i stor udstrækning designet de enkelte skærmbilleder efter mine anvisninger. Det gør, at vi har den rette detaljeringsgrad uden at miste det overblik, der skal til for at varme- og ventilationsstyring går op i en højere enhed, siger den maskinmesteruddannede driftsleder, der har ansvaret for otte kedelanlæg, hvorfra fjernvarmen fordeles til centrets fællesarealer og de ca. 65.000 udlejede kvadratmeter.

Det kræver overblik at gennemføre den minutiøse behovsstyring uden det går ud over personalets og kundernes komfort. Resultaterne viser tydeligt, at Torben Sonne og hans medarbejdere har formået at knække energikurven, når det gælder varme- og elforbruget og samtidig tilgodese butikkernes ofte forskellige ønsker til temperatur og indeklima.

Skærmbillederne sladrer
Hver morgen - hjemmefra eller i centret - kan driftsleder Torben Sonne i ét og samme skærmbillede populært sagt ’tage temperaturen’ i butikker, restauranter og mange andre steder i centret. Via nogle få skærmbilleder kan han finjustere hver enkelt af centrets godt 50 ventilationsanlæg og sikre optimalt udnyttelse af fjernvarmen. Det gør det også nemt at optimere energiforbruget og udnytte de skiftende ude- temperaturer i løbet af året til maksimalt frikøl. Derudover genindvindes det meste af den varme, der oplagres i løbet af et døgn.

Lav morgentemperatur giver godt indeklima Det er indstilling af såkaldte set-punkter i form af minimum- og maksimumtemperatur, der ifølge Torben Sonne i høj grad har gjort det muligt at opnå den energieffektive drift og samtidig tilgodese indeklimaet:

 - Hvis vi hævede minimumtemperaturen fra f.eks. 19 til 20 grader i vintermånederne ville det øge det årlige varmebehov med 5-7 % og samtidig skabe større risiko for trækgener. Selv om vi så vidt muligt tilgodeser, at optikeren måske vil have det lidt varmere end pels- og frakkeforretningen, åbner vi centret med en relativ lav temperatur, som langt de fleste erfaringsmæssigt finder behagelig. I løbet af dagen kan den stige nogle grader uden gener, hvis vi undgår for mange udsving, siger driftslederen. 

Det begrænser samtidig antallet af skift mellem køl/varme i CTS-systemet, hvilket giver kontante fordele.

- Vi undgår så vidt muligt at flytte rundt på varmt vand i systemet og cirkulere en masse luft i centret, fordi det reelt ikke giver et bedre indeklima. Tværtimod vil et konstant højt luftskifte eksempelvis ofte skabe trækgener og dårlig driftsøkonomi. At bruge set-punkterne som styringsredskab svarer lidt til at finde det rigtige koblingspunkt i bilens gearkasse, så du kører længere på literen, skåner motoren og får en behagelig kørsel, forklarer driftslederen.

Systematik fungerer
De store energibesparelser i Rødovre Centrum er imponerende, når man tager centrets alder i betragtning og sammenligner med energiforbruget i centre, der er bygget med et mere moderne fokus på energieffektiv drift. Alligevel har Rødovre Centrum formået at knække energikurven og nedbringe sit samlede varme - og elforbrug markant i løbet af de sidste 5 år.

- Det viser med al tydelighed, at systematisk energistyring kan aflæses på bundlinjen og samtidig gøre det nemmere at tilgodese de stigende krav til et godt indeklima og komfort, som er væsentlige konkurrence-parametre for et center i fortsat vækst og med 7 mio. kunder årligt, siger Account Manager Jan Tingleff fra Schneider Electric, der har fulgt udviklingen i centret tæt.

Stik mod alle odds for detailhandlen har det familieejede center således de sidste par år løftet den samlede årlige omsætning med 8-9 % til ca. 2 mia. kr. i 2012. Da centret samtidig formår at tiltrække kunder fra hele hovedstaden har centret en meget lav udskiftning blandt sine lejere, ligesom den nye fløj er fuldt udlejet før åbningen den 29. august

Emner

Tags


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2012 opnåede de over 140.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Pressekontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale