Få vores nyheder på mail

Online-værktøj skaber overblik i LED-forvirring

Pressemeddelelse   •   Feb 26, 2014 11:56 CET

Ikke alle lyskilder fungerer i alle lysdæmpere til stor gene for både forbrugere og fagfolk. Nyt værktøj på www.lk.dk gør det nemt at få et hurtigt overblik over, hvilke LED-lyskilder, der kan dæmpes. Det hjælper el-branchen med at give enkel og sikker rådgivning til de danske forbrugere.

EU har sagt farvel til glødepæren. Det er godt for miljøet og energiforbruget, og det luner på el-regningen, men det kan være skidt for hyggebelysningen og de lamper, du plejer at kunne dæmpe. Det er nemlig ikke alle pærer, som er lige nemme at styre med en lysdæmper. Nu bliver det lettere at vælge de rigtige pærer til lysdæmperne - og omvendt. Hjælpen kommer i form af et nyt online-værktøj fra Schneider Electric, som viser, hvilke dæmpbare LED-lyskilder, der kan dæmpes med hvilke lysdæmpere.

- LED-lyskilder stormer frem på markedet, og med god grund. Glødepæren er som bekendt udfaset, og halogenpærer kan slet ikke måle sig med LED, når det gælder energieffektivitet. Resultatet er at danskerne vælger LED i stor stil. Det kan dog give udfordringer, hvis man vil dæmpe sine LED-lyskilder. Det er nemlig langt fra dem alle, som kan dæmpes med lysdæmpere. Og det er ærgerligt for de mange danskere, som elsker at dæmpe lyset derhjemme. Ifølge tal fra Energistyrelsen, er der nemlig op mod fire millioner lysdæmpere i danske hjem, siger Jesper Plass, produktchef i Schneider Electric, som blandt andet producerer lysdæmpere fra Lauritz Knudsen.

Det nye online-værktøj på www.lk.dk/dimmertool har samlet og testet en lang række af de mest almindelige dæmpbare LED-lyskilder med et bredt udvalg af lysdæmpere fra Lauritz Knudsen og Schneider Electric. Det bliver dermed nemt at matche sin lysdæmper med den rigtige lyskilde. Og omvendt.

Det er ikke muligt at slå CFL- og halogenpærer op i det nye online-værktøj. CFL-pærer har været testet, men resultaterne er for svingende til, at man kan give konkrete anbefalinger på den baggrund. Halogenpærer er derimod et sikkert valg, da de altid kan dæmpes – til gengæld er de oftest mærket med energiklasse C og derfor ikke nær så energieffektive som LED-belysning.

Mangler fælles standarder
Samtlige LED-lyskilder og lysdæmpere i det nye online-værktøj er testet på et laboratorium, så man er sikker på at få succes i junglen af nye lyskilder.

- Problemet er, at der mangler fælles standarder på området, og derfor har det indtil nu været praktisk taget umuligt for både fagfolk og forbrugere at vide hvilke kombinationer af LED-lyskilder og lysdæmpere, der virker sammen. Vi har fra Schneider Electrics side længe opfordret producenterne af lyskilder til at finde sammen om en fælles standard. I mellemtiden har vi som den førende producent af el-materiel til det danske marked besluttet at tage sagen i egen hånd og gøre det nemmere for alle at træffe de rigtige valg.

Siden bliver løbende opdateret med nye lyskilder og dæmpere i takt med, at der kommer nye produkter på markedet.

- Jeg er overbevist om, at vores gratis værktøj kommer både el-branchen og forbrugerne til gode. Det bliver lettere for elektrikere og installatører at rådgive deres kunder. Faktisk er det nemt at printe en færdig liste ud af de anbefalede lyskilder til specifikke lys-dæmpere, så den enkelte forbruger nemt kan tage det rigtige valg, siger Jesper Plass.

Det er vigtigt at skelne mellem dæmpbare LED-lyskilder og almindelige LED-lyskilder.

Mangler du et overblik over LED-lyskilder og lysdæmpere, så kig forbi www.lk.dk/dimmertool


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2012 opnåede de over 140.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi.