Gå til indhold
Intelligent styring af bygninger giver store besparelser

Pressemeddelelse -

Intelligent styring af bygninger giver store besparelser

Danske bygninger bruger unødvendig energi for milliarder af kroner, fordi forbruget ikke overvåges og styres optimalt. Samlede BMS-løsninger sikrer en mere effektiv drift, der giver overblik og besparelser på bundlinje, lyder det fra energispecialisten Schneider Electric.

Hvert år går bruger vi 50 mia. kr. til opvarmning, nedkøling, brugsvand, lys og ventilation i offentlige og private bygninger i Danmark. Langt den største del af disse bygninger lever kun op til energiklasse C eller lavere. Her kan systematisk energirenovering ifølge Statens Byggeforskningsinstitut imidlertid reducere energiforbruget med mindst 50 %. Det skriver instituttet i rapporten Danske Bygningers energibehov i 2050.

"Dette store potentiale afspejler et unødvendigt energispild, som nu effektivt kan reduceres markant ved at styre bygningens energiforbrug på tværs af de eksisterende tekniske anlæg via en samlet BMS-løsning", lyder det fra Vice President Søren Eriksen, EcoBuildings i Schneider Electric, der blandt andet står bag SmartStruxure - en af markedets mest fleksible og åbne BMS-løsninger.

Overblik giver besparelser
Det kræver først og fremmest overblik og integration at komme energispildet til livs i de danske bygninger og derefter fastholde en effektiv bygningsdrift ved konstant at følge energiforbruget i bygningen.

"Overblikket kan sikres ved at knytte en bygnings software, hardware, installationer og service sammen i en enkelt netværksløsning. Det gør det muligt at omsætte driftsdata til værdifuld viden på alle niveauer i en organisation. Med en intelligent styring af bygningens samlede systemer bliver de eksisterende varme-, køl-, ventilations- og belysningsanlæg langt mere energieffektive. Samtidig kan brand og sikring håndteres fra den samme grafiske platform fra en PC eller tablet, uanset hvor den driftsansvarlige befinder sig, Det sparer ikke blot energi, men ofte også tid og ressourcer," siger Søren Eriksen.

Et integreret BMS-system skaber et godt overblik, større fleksibilitet og højere effektivitet i bygningsdriften, da alle funktioner nemt kan overvåges, sammenkøres og styres. Det er blandt andet med til at reducere omkostninger til drift vedligehold og flytte fokus fra nedbrud til forebyggende vedligehold. Et logisk kalendersystem sammen med aktivitetssensorer gør det f.eks. muligt at tilpasse belysning, varme og ventilation alt efter brugsmønstre, ferieperioder og skiftende årstider med mulighed for at udnytte frikøling og genindvinding. Det kan bl.a. reducere varmeregningen.

"Vi ser ofte, at fjernvarmen ikke udnyttes optimalt i løbet af året, hvilket typisk udløser et strafgebyr og skaber et unødvendigt overforbrug, som SmartStruxure automatisk kan dæmme op for", forklarer han.

Eksperter: Intelligent BMS er vejen frem
En række eksperter bekræfter, at langt de fleste bygninger kan reducere deres energiforbrug markant og tilmed opnå en bedre komfort og indeklima via en langt mere præcis og aktiv styring af HVAC-anlæg, belysning og strømforbrug til apparaturer og installationer. En af dem er seniorforsker Rob Marsh fra Statens Byggeforskningsinstitut.

”En fremadrettet energioptimering i større bygningskomplekser som skoler, hospitaler, kontorer og produktionsvirksomheder er i høj grad et spørgsmål om intelligent styring af hele bygningens infrastruktur og mindre et spørgsmål om isolering og begrænsning af varmetab fra bygningens klimaskærm, hvor vi er et helt andet sted end for 20-30 år siden,” siger han.

Barrierer for udvikling Selvom flere og flere får øjnene op for intelligent styring af bygninger, er der fortsat flere barrierer, som skal nedbrydes, før bygningsmassen for alvor lever op til tidens krav om energieffektivitet og komfort. Det skyldes ifølge Søren Eriksen ofte en ubegrundet bekymring for store IT-omkostninger og driftsproblemer ved konvertering samt frygten for at blive afhængig af en bestemt leverandør.

"Det er barrierer, vi er opmærksomme på, og med SmartStruxure har vi sikret bygningsejeren en maksimal grad af frihed og fleksibilitet med et system baseret på åbne, internationale protokoller og et modulopbygget design, som imødekommer skiftende behov uden at udløse nye omkostninger til software og skrotning af eksisterende anlæg. Vores løsninger sikrer også løbende software updates der giver IT-sikkerhed og funktionalitet. Det er også bagud kompatibilitet, hvilket sikrer en løbende og omkostningseffektiv konvertering. Hertil kommer at effektivisering af bygninger via de tekniske installationer er en yderst profitabel forretning, hvor energibesparelserne betaler for modernisering af bygningen", siger Søren Eriksen. 

Fakta:
SmartStruxure: Åben BMS styring på alle niveauer

  • SmartStruxure er den nye åbne BMS-løsning fra Schneider Electric, der giver maksimal frihed til integration af såvel nye som eksisterende komponenter og systemer uanset leverandør og software.
  • Intelligent styring af strøm, belysning, elforsyning, brandsikkerhed og HVAC i ét netværk, som omfatter hele infrastrukturen.
  • Færre systemer og mindre omkostninger til hardware, software og service.
  • Åben protokoltilgang: LonWorks, BACnet, Modbus, Web Services og TCP/IP.
  • Server funktion kobler automatisk alle enheder og programmer sammen i et netværk.
  • PC-baseret software med grafisk interface samler alle datainput under samme paraply.
  • Import og eksport af data: Klientserver med mulighed for import af eksterne data som energipriser, vejrdata, mv. via web service.
  • Analyse- og rapporteringsværktøjer tilpasset beslutningstagere på alle niveauer. Sikrer optimal drift i hele bygningens levetid.

Emner

Kategorier


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2013 opnåede de over 150.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Kontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale