Gå til indhold
Intelligent stadion lægger græs til VM-finalen

Pressemeddelelse -

Intelligent stadion lægger græs til VM-finalen

Det legendariske stadion Maracanã lægger græs til årets VM-finale i Brasilien. Bag den festlige fodboldkulisse sikrer et intelligent system, at de tekniske funktioner spiller sammen med den forventede fodboldfest. Integration er nøglen bag det imponerende system, der samler alt fra KNX til ventilation og sikkerhed. Schneider Electric har spillet en væsentlig rolle i systemet, der nu gør det ikoniske stadion til en af verdens mest moderne, sikre og energieffektive sportsarenaer.

22 fodboldspillere vil have hele verdens opmærksomhed, når de foran 78.000 tilskuere træder ind til VM-finalen i Brasilien den 13. juli. Kampen bliver sparket i gang på Journalist Mario Filho Stadium – bedre kendt som det legendariske stadion Maracanã . Men mens godt 1 mia. seere følger VM-finalen kører en helt anden kamp i baggrunden på det ikoniske stadion, hvor de tekniske installationer spiller hovedrollen i at sikre en god oplevelse for alle. Schneider Electric har spillet en central rolle i det store automations-projekt, som samler en lang række centrale funktioner i ét system styret fra ét kontrolrum. Det giver store driftsfordele og sikrer hurtige og effektive beslutninger.

Smart arena på brasiliansk
Kontrolrummet er det tekniske hjerte, der sørger for de bedste omgivelser for spillere og tilskuere. Her bliver alt fra lys og ventilation til UPS-systemer styret og overvåget side om side med sikkerhedssystemer som brand, adgang og videoovervågning.  Det overordnede system er komplekst og arbejder hele tiden med 36.000 forskellige input og signaler.

- Med det intelligente system skriver Maracanã sig nu ind i historien som et de få såkaldte smart stadiums i verden. Den teknologiske arkitektur i systemet gør det nemlig muligt at styre og overvåge en lang række funktioner og målinger i real time, hvilket gør beslutningsprocesserne hurtigere og mere effektive, siger João Carro Aderaldo, der som Vice President i Schneider Electric i Brasilien har været med til at udvikle systemet på det ikoniske stadion.

Systemet styrer blandt andet 3000 armaturer til et stort lysshow, 17 elevatorer, 12 rulletrapper, 292 toiletter, 60 barer og følger mere end 500 energimålere, der konstant overvåger energiforbruget.  Hele det overordnede styresystem er bygget op omkring en platform, der kan håndtere forskellige protokoller og systemer.

Fleksibel KNX-styring
Lyset på det moderniserede VM-stadion er styret med DMX og KNX, der giver mange muligheder for at køre med forprogrammerede scenarier. Derudover er det nemt at integrere lys-styringen i det centrale BMS-system fra Schneider Electric. 

- KNX giver utrolig mange muligheder, da det er en åben protokol, som nemt kan integreres i et større system. Det giver stor fleksibilitet i valget af funktioner, og det er klart, at netop fleksibilitet og integration er helt centralt ved lys-styringen på et stort, moderne VM-stadion, hvor mange ting skal bindes sammen, forklarer Lillian Andersen, der er produktchef for KNX i Schneider Electric Danmark.

Integrationen er af det tekniske funktioner gør det ikke bare lettere at bevare overblikket, men danner også et stærkt fundament til effektiv drift. Ved hele tiden at overvåge og styre funktionerne på Maracanã reduceres energiforbruget med 36 %.

Det er langt fra første gang, at Schneider Electric har været med til at sikre effektiv, grøn og sikker drift på topmoderne og intelligente sportsarenaer. I Brasilien bliver der trukket på erfaringer fra stadion-projekter til både EM, OL og tidligere VM-slutrunder.

Emner

Kategorier


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2012 opnåede de over 140.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Pressekontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale