Gå til indhold
Danmarks første friluftsbad med grøn rensning åbner i Ruds Vedby

Pressemeddelelse -

Danmarks første friluftsbad med grøn rensning åbner i Ruds Vedby

Badegæsterne i Ruds Vedby/Sorø Kommune kan hoppe i Danmarks første friluftsbad med biologisk rensning, når badesæsonen begynder til maj næste år. Det bliver et ”grønt” friluftsbad med nul klor og en CO2-belastning, der er fire gange lavere end, hvis badet skulle drives traditionelt og med en forventet årlig energibesparelse på næsten en kvart million kroner. Det er samtidig en rensningsmetode, som har store perspektiver for de friluftsbade, som står over for renovering i fremtiden.

Badevand og klor har altid hængt sammen som sommer og sol, men klor er ikke længere nødvendigvis det foretrukne desinfektionsmiddel.

Indtil for få år siden var det ikke tilladt overhovedet at etablere offentligt tilgængelige friluftsbade uden brug af klor, men det blev ændret, da Naturstyrelsen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen lavede retningslinjer for ”svømmesøer med biologisk vandrensning” til brug for kommunernes drift og kontrol af denne nye form for offentlige bade i Danmark.

I svømmesøer recirkulerer man vandet, men man tilsætter ikke klor. Man fjerner i stedet de skadelige bakterier i et biologisk filter, der ligger i en sø ved siden af bassinerne. I Ruds Vedby på Sydvestsjælland har man længe ønsket at ombygge det eksisterende friluftsbad til en svømmesø, og nu skal drømmen realiseres, og det første spadestik tages allerede den 2.  december:

"Ruds Vedby Friluftsbad er et stort aktiv for lokalsamfundet, og det er meget positivt, at det nu er lykkedes at finde en model, som gør det muligt både at renovere friluftsbadet og at finde en økonomisk farbar erstatning for det nedslidte kloranlæg. Samtidig er det spændende, at vi nu bliver pionerer i forhold til biologisk rensning, og jeg ved, at man mange andre steder i landet følger projektet med stor interesse", siger Gert Jørgensen, borgmester i Sorø Kommune.

ESCO-projekt bag badesøen
Det unikke projekt er en del af kommunens ESCO-samarbejde med energispecialisten Schneider Electric, som siden 2010 har været totalentreprenør på en omfattende energirenovering, hvor firmaet har garanteret store energibesparelser ved renovering af 50 af kommunens ejendomme. 

”Energibesparelser og miljøvinklen går hånd i hånd i dette projekt. Det har også været spændende at være med til at lave så nyskabende et projekt i et udkantsområde, hvor kommunen har været vedholdende og virkelig har ønsket dette,” siger Anne Wiboe Holm, projektleder hos Schneider Electric.

Badevandskvaliteten har selvfølgelig været et meget vigtigt omdrejningspunkt i dette projekt, og her er der skelet meget til Tyskland, hvor der er etableret ca. 140 offentlige friluftsbade af denne art. Her har man nemlig videnskabelig dokumentation for det biologiske filters faktiske vandrensningsevne. Den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij har været konsulent omkring sikring af badevandet:

”Vi har været med til at indføre en ny metode i Danmark til rensning af svømmebadsvand, som er mere skånsomt for både de badende og miljøet. Samtidig sikrer vi vandkvaliteten gennem et nyskabende kontrolprogram, som er lavet sammen med Statens Seruminstitut. Det er en metode, som har store perspektiver for de friluftsbade – som står over for en renovering i fremtiden.”

Det biologiske filter mv. etableres af anlægsgartnerfirmaet Junckerhaven Aps. Virksomheden har introduceret svømmesø teknologien i Danmark og bygget en række større og mindre svømmesøer inden for de sidste 10 år. 

Emner

Kategorier


Som global specialist i energioptimering i over 100 lande tilbyder Schneider Electric integrerede løsninger, der gør strømmen sikker, effektiv, pålidelig og grøn. Schneider Electric er bl.a. førende inden for energiforsyning og infrastruktur, industri og produktion, bygningsautomation, datacentre og netværk samt i løsninger til privatboligen. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. I 2013 opnåede de over 150.000 medarbejdere en omsætning på 24 mia. euro ved at fokusere på at hjælpe omverdenen med at få mest muligt ud af deres energi. 

Kontakt

Caroline Bülow

Caroline Bülow

Pressekontakt Internal Communication Business Partner Denmark PR and Internal Communication 28 99 15 94
Benedicte Flamand

Benedicte Flamand

Pressekontakt Marketing Communication Manager +45 88 30 20 00

Relateret materiale